cover_fb-640x346

Мікромережі: світовий досвід та можливості для України

Нарешті публікуємо чернетку нашого дослідження про світовий досвід роботи електричних мікромереж у та можливості, що виникають для України.

Чому це важливо? Та просто тому, що зрушення, що відбулись у енергетичних технологіях за останні 20 років суттєво змінили те, як люди виробляють та споживають електроенергію. По всьому світі ми спостерігаємо як застаріла і тоталітарна за своєю суттю модель “природних” монополій поступаєтся все більш гнучким бізнес-моделям. Спостерігаємо як групи споживачів розгортають свої власні мікромережі і обмінюються електроенергією, виробленою з їх сонячих батарей чи накопичених у їх акумуляторах. Як університети та цілі райони створюють стійку і надійну власну енергетичну інфраструктуру, водночас працюючи із великими гравцями енергоринку. Останні, до речі, теж експериментують із мікромережами.

Отже “природні” монополії – це наш застарілий спадок, legacy. Однак, у більшості країн світу люди в держустановах все ще живуть безнадійно застарілими уявленнями, що “лише великі мережі”, “лише потужні електростанції”, “енергетика – це лише для великого капіталу і великих компаній”. І ті закони і регулювання, що вони створюють заважають повністю використати потенціал енергетичної демократії та інклюзивних ринків електроенергії.

Дуже важливо, щоб в Україні ми змогли побудувати справді інклюзивні ринки електроенергії і скористались можливостями, що вже відпрацьовані у інших країнах світу.

Щоб в Україні державні муже не повторювали застарілу і токсичну мантру про “природні” монополії ми взялися за це дослідження. А оскільки ми робимо його відкритим, то запрошуємо Вас надавати нам свої ідеї, пропозиції, поправки. Просто присилайте їх на info@greencubator.info

Набір на Школу Енергетичної Кооперації завершено!

В межах проєкту ми розвиваємо освітні продукти, що допомагають українцям більше дізнаватися про енергетичну кооперацію та запускати власні енергокооперативи.

Стежте за новинами на сайті або в соцмережах Greencubator.

Набір на наступні освітні програми відкриється незабаром!

Залиште свої контакти і ми поінформуємо вас про відкриття прийому заявок на наступну Школу Енергетичної Кооперації