pexels-flash-dantz-7790431

Відновлювана енергетика в Україні (ВДЕ) – це реальність

Пропонуємо до перегляду відео про відновлювану енергетику в Україні від нашого партнера Фонду імені Гайнріха Бьолля  (Heinrich-Böll-Stiftung Ukraine), який разом з УМКА (Українською молодіжною кліматичною асоціацією) створили низку роликів, що розповідають про ті практики з ВДЕ, які вже існують в Україні.

У першому відео герої, які встановили сонячний трекер і вітряк для потреб свого будинку енергією, діляться своїми враженнями від результатів цього задуму.

Спалювання викопного палива і виснаження природних ресурсів у різних куточках планети призвели до кризи, яка проявляється змінами клімату, забрудненням повітря і води, руйнуванням океанів, загрозою масового вимирання, нестачею води і продовольства, бідністю, поширенням ядерної зброї й геополітичної напруженості.

Питання збереження клімату і зупинки глобального потепління не викликані енергетикою як такою, а видами енергії, на які ми покладаємось найбільше: вугілля, нафтопродукти, газ. До того ж в Україні протягом усього періоду незалежності енергетичний сектор є однією з найбільш проблемних галузей економіки. Використовуючи викопні види палива, ми залежимо від видобувної галузі, а це призводить до корупції, зацентралізованості, монополізації олігархами, низького рівня ефективності підприємств енергетичного сектора і високого рівня споживання. Енергетичний сектор є причиною близько 76%[1] викидів парникових газів в Україні.

На щастя, існують відновлювані джерела енергії, тобто такі, які природним чином поновлюються в людському масштабі часу, а саме: сонячне світло, вітер, енергія води (течії, припливи, хвилі), геотермальне тепло і енергія біопалив[2]. ВДЕ здатні забезпечити достатнє виробництво електроенергії та теплової енергії, в тому числі промисловість, транспортну галузь і сільське господарство[3] у світі.

 

Відновлювана енергетика є чистою і «зеленою» за умови дотримання екологічних норм (особливо це стосується гідроенергетики і енергії біомаси), вона переважно є умовно безкоштовною (наприклад, сонце, вітер, геотермальна енергія) і потребує набагато менше ресурсів, як-от води, для її виробництва порівняно з традиційною атомною чи вугільною енергетикою. Незважаючи на ці раціональні доводи, значна частина людства досі не вживає заходів для переходу на відновлювану енергетику. В Україні частка ВДЕ у загальному постачанні первинної енергії (ЗППЕ) становила лише 2,3% у 2015 році.

Набір на Школу Енергетичної Кооперації завершено!

В межах проєкту ми розвиваємо освітні продукти, що допомагають українцям більше дізнаватися про енергетичну кооперацію та запускати власні енергокооперативи.

Стежте за новинами на сайті або в соцмережах Greencubator.

Набір на наступні освітні програми відкриється незабаром!

Залиште свої контакти і ми поінформуємо вас про відкриття прийому заявок на наступну Школу Енергетичної Кооперації