Dawn Lippert speaks at Session 5 at TED Countdown Summit on October 14, 2021. TED Countdown Summit. October 12-15, 2021, Edinburgh, Scotland. Photo: Gilberto Tadday / TED

Інвестиції в громади – бракуюча ланка в системі заходів, спрямованих на протистояння кліматичним змінам

Хочемо поділитися тезами з виступу Доун Ліпперт – американської інвестоки та громадської діячки, засновниці та CEO в Elemental Excelerator, а також директорки з інновацій в Emerson Collective. 

В своєму нещодавньому виступі на TED Доун розказала про роль інвестицій в системі заходів, спрямованих на протистояння кліматичним змінам. Доун займається розвитком технологій та інновацій в сфері зеленої енергетики вже більше 30 років. В 2009 році вона переїхала в Гаваї, щоб працювати над розвитком нових технологій та сприяти поступовому переходу на відновлювальні джерела енергії.

За цей час Доун заснувала кілька організацій, що сприяють розвитку зелених стартапів та інноваційних технологій. Зокрема, через засновану Доун інвестиційну платформу Elemental було проінвестовано понад 100 стартапів і профінансовано понад 70 проектів для впровадження зелених технологій на місцях, у громадах. 

“Ми перевіряли гіпотезу: чи можемо ми насправді приймати кращі інвестиційні рішення, якщо знаходимося ближче до громад і місць, де ми реалізуємо ці нові ідеї? І ось у чому ми впевнились за останні десять років – в той час як технології дають половину рішення, громада приносить іншу половину. При цьому існує величезний розрив у сумі, яку ми інвестуємо в технологій, і в сумі, яку ми інвестуємо в потенціал та інфраструктуру громад, від яких залежить подальше впровадження та ефективність цих технологій.

Наприклад, минулого року у всьому світі в технологічну сторону питання декарбонізації було інвестовано близько 500 мільярдів доларів. І хоча це дійсно необхідні інвестиції, і їх варто збільшити в 5-10 разів, щоб досягти прийнятного рівня викидів — ми не встигаємо інвестувати в громади. Некомерційні організації, які працюють над вирішенням проблем клімату в громаді, отримали минулого року менше 9 мільярдів доларів фінансування. Така різниця ставить під загрозу нашу здатність впроваджувати нові кліматичні рішення.

Очевидно, інвестиції в громади відрізняються від інвестицій в стартап. Це інвестування часу та політичного капіталу в уряд, зокрема місцевий уряд, а також здатність планувати, інтегрувати та працювати з новими кліматичними технологіями, які надходять у всі місцеві юрисдикції. Але в першу чергу – це інвестування в неприбуткові організації, освіту та трудові ресурси на місцевому рівні, щоб ми насправді мали потенціал на місцях для впровадження нових технологій. Ми виявили, що інвестування таким комплексним способом, в уряд, громади та технології, не тільки збільшує наш вплив, але й веде до кращих фінансових результатів. Компанії, з якими ми працювали в нашому портфелі, зараз залучили понад п’ять мільярдів доларів подальшого фінансування, і вони працюють у більш ніж 60 країнах світу.

Технологія може принести лише половину рішення. Громада приносить другу половину. І ми повинні виправити дисбаланс в їх фінансуванні зараз, якщо хочемо виправити зміну клімату. Щоб будь-яке нових рішень працювало для клімату, воно має містити обидві складові – технологію, що масштабується, та спільні цінності та цілі, що поділяє громада. Глобальний кліматичний прогрес залежить від місцевих дій” – розказує Доун.

У своєму виступі Доун неодноразово наголошує на важливості комунікації та кооперації, адже лише спільні дії призводять до синергетичного ефекту. Розвиток громад, розуміння локального контексту та спільні інвестиції – це актуальні теми сьогоднішнього енергетичного та кліматичного дискурсів. 

Ми прагнемо інвестувати в технології та громади в Україні, щоб сприяти підвищенню енергетичної стійкості на місцевому рівні, таким чином впливаючи і на глобальний контекст. Саме тому ми реалізуємо наш освітній проєкт з енергокооперації. 

Громади мають брати участь у побудові власної енергетичної незалежності та розвитку зеленої економіки на локальному рівні. Для цього ми надаємо необхідні знання та інструменти через Школу Енергетичної Кооперації та Енергетичний Акселератор Громад. 

Приєднуйтесь!

Виступ Доун Ліпперт на TED: https://www.ted.com/talks/dawn_lippert_community_investment_is_the_missing_piece_of_climate_action 

Автор фото: Gilberto Tadday

Набір на Школу Енергетичної Кооперації завершено!

В межах проєкту ми розвиваємо освітні продукти, що допомагають українцям більше дізнаватися про енергетичну кооперацію та запускати власні енергокооперативи.

Стежте за новинами на сайті або в соцмережах Greencubator.

Набір на наступні освітні програми відкриється незабаром!

Залиште свої контакти і ми поінформуємо вас про відкриття прийому заявок на наступну Школу Енергетичної Кооперації